Lesmateriaal en werkvormen

De Online Portal van het vak maatschappijwetenschappen

Op deze pagina kunt u inspiratie vinden voor uw lessen. Zo staan er begrippenlijsten, kijktips voor in de les en ook suggesties per kernconcept. De verwijzingen naar de online portal in de lesboeken vindt u op de leerlingenpagina’s voor havo en vwo.

NIEUW 23-1-2019: n.a.v. een regiomiddag / gesprek in Tilburg heeft Maarten van Heijningen zijn lessenserie voor havo5 gedeeld: een combinatie van structuur en afwisseling. Ook nuttig voor vwo5 of 6.

Hoofd- en kernconcepten

  • Op verzoek van collega Anke Hamstra vindt u hiernaast een grote afbeelding van de gereedschapskist met de concepten, zodat u zelf een poster kunt printen. Daarnaast vroeg collega Michiel Maasen om afbeeldingen van de icoontjes apart: vorming, verhouding, binding en verandering. En de afbeeldingen bij hoofdstuk 11 havo als u bijv. een powerpoint of prezi maakt.
  • Voor ieder kernconcept zijn er video’s gemaakt waarin de kernconcepten kort en bondig worden uitgelegd. Leerlingen kunnen deze zelf bekijken, maar u als docent kunt ze bijvoorbeeld ook laten zien in de lessen. 
  • NIEUW: Leerhulp voor definities. Gijs Oxener heeft een powerpoint gemaakt met alle kernconcepten en waar je op een kernconcept kunt klikken en dan meteen de definitie ziet.
  • Hieronder vindt u lesmateriaal per kernconcept.
KernconceptIdentiteit KernconceptSocialisatie KernconceptGroepsvorming KernconceptSociale Cohesie KernconceptCultuur KernconceptRationalisering

Begrippenlijsten en leerdoelen

Collega Jan van Loon maakte begrippenlijsten bij hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4 havo. Voor beide hoofdstukken is een begrippenlijst en een lijst met onderzoeksbegrippen beschikbaar.

Nadia Khawalid van Davinci Leiden heeft een overzicht gemaakt van de kennis en vaardigheden die leerlingen moeten hebben om toetsen te maken, bij hoofdstuk 2 t/m 6 vwo. Wie maakt deze bij H.1 en bij H.07 t/m H.11?

Lestips en werkvormen verplaatst

Met hulp van collega Flemming van de Graaf zijn we de Online Portal en Toetsenbank volledig aan het herstructureren. Een van de verbeteringen is het maken van pagina’s per hoofdstuk om daar de lestips, oefeningen en werkvormen te plaatsen. Binnenkort vindt u daarom bij de Docentenpagina de knoppen naar de hoofdstukken.

Simulatiespelen

Seneca ontwikkelt simulatiespelen om te spelen in de les. Het zorgt voor variatie en leerlingen maken een onderwerp van dichterbij mee, waar ze veel van leren. Een van de spelen die ontwikkeld is, is het VN simulatiespel. Hierin spelen de leerlingen de rol van een land tijdens een klimaatconferentie: al meer dan 10 jaar een succes bij zowel havo als vwo! Op de Toetsenbank vindt u de bestanden om het spel te spelen.

Daarnaast is er de crisisgame, die ontworpen is voor vwo 6 leerlingen. Voor de Amerikaanse Verkiezingen van 2016 werd ook een spel ontwikkeld, waarin de leerlingen de verkiezingen naspelen. Hier vindt u meer informatie, de benodigdheden en een instructiefilmpje van het verkiezingsspel.

terug naar overzichtspaginaDocenten